Français English
Inra
Index
Université Pierre Mendès France Institut National de la Recherche Agronomique UMR Gael
Secretariat: +33 4 76 82 54 39
Ruffieux Bernard
Professeur
Professor
 


 

   Publications
Jo, J.;Lusk, J. L.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2016). « Value of parsimonious nutritional information in a framed field experiment » - Food Policy , vol. 63, n° August, pp. 124-133.
Crosetto, P.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2016). « Réponses des consommateurs à trois systèmes d'étiquetage nutritionnels face avant » - Cahiers de Nutrition et de Diététique , vol. 51, n° 3, pp. 124-131.
Muller, L.;Lacroix, A.;Lusk, J.L.;Ruffieux, B. (2016). « Distributional impacts of fat taxes and thin subsidies » - Economic Journal (Online Early) , n° January, pp. 1-45.
Doyon, M.;Saulais, L.;Ruffieux, B.;Bweli,D. (2015). « Hypothetical bias for private goods: does cheap talk make a difference? » - Theoretical Economics Letters , vol. 5, n° 6, pp. 749-756.
Crosetto, P.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2015) .- « Helping consumers with a front-of-pack label: numbers or colours? Experimental comparison between Guideline Daily Amount and Traffic Light in a diet-building exercise » .- INRA GAEL / Univ. Grenoble Alpes, 25 p.
Ruffieux, B.;Soler, L.G. (2015) .- « Information du consommateur et étiquetage » .- In : Esnouf, C.;Fioramonti, J.;Laurioux, B. (éds) : L'alimentation à découvert .- Paris : CNRS Editions, pp. 227-228 - Chapitre 6.6.
Ruffieux, B. (coord.);Gomy, C.;Lacroix, A.;Muller, L. (2014) .- « Projet Lab2Green. Une étude expérimentale de l'impact sur les choix des consommateurs de différents systèmes d'évaluation environnemental apposés en face avant des aliments. Rapport scientifique ». .- Paris : Ministère de l'Ecologie, du Développement durable et de l'Energie, 62 p. (Programme MOVIDA. Contrat n° 2100 814 687)
Darmon, N.;Lacroix, A.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2014). « Food price policies improve diet quality while increasing socioeconomic inequalities in nutrition » - International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity , vol. 11, Article 66, May , n.p..
Muller, L.;Ruffieux, B. (2012). « Modification des achats en réponse à l'apposition de différents logos d'évaluation nutritionnelle de face avant des emballages » - Cahiers de Nutrition et de Diététiques , vol. 47, n° 4, pp. 171-182.
Saulais, L.;Ruffieux, B. (2012). « A field experiment to design healthier foods : consumer valuation of butter production process » - Food Quality and Preference (online early article) , 31 p..
Jacquier, C.;Bonthoux, F.;Baciu, M.;Ruffieux, B. (2012). « Improving the effectiveness of nutritional information policies : assessment of uncounscious pleasure mechanisms involved in food-choice decisions » - Nutrition Reviews , vol. 70, n° 2, pp. 118-131.
Saulais, L.;Doyon, M.;Ruffieux, B.;Kaiser, H. (2012). « Consumer knowledge about dietary fats : another French paradox ? » - British Food Journal , vol. 114, n° 1, pp. 108-120.
Ruffieux, B.;Muller, L.;Dupuis, J.L. (collab.);Damois, M. (collab.);Reboud, V. (collab.);Schneider, J. (collab.);Bechetoille, A. (collab.);Schneider, C. (collab.);Lanu, C. (collab.) (2011) .- « Etude sur l'influence de divers systèmes d'étiquetage nutritionnel sur la composition du panier d'achat alimentaire. Rapport final ». , 98 p.
Muller, L.;Ruffieux, B. (2011). « Do price tags influence willingness to pay ? On external validity of using auctions for measuring value » - Experimental Economics , vol. 14, n° 2, pp. 181-202.
Semeshenko, V.;Garapin, A.;Ruffieux, B.;Gordon, M. (2010). « Information-driven coordination : experimental results with heterogeneous individuals » - Theory and Decision , vol. 69, n° 1, pp. 119-142.
Lacroix, A.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2010) .- « To what extent would the poorest consumers nutritionally and socially benefit from global food tax and subsidy reform ? A framed field experiment based on daily food intake ? » .- Grenoble : INRA-GAEL, 37 p.
Lacroix, A.;Muller, L.;Ruffieux, B. (2009). « Impact des politiques de prix sur les choix de consommation des populations à faibles revenus. Une approche expérimentale » - INRA Sciences Sociales , n° 2, 4 pages.
Kassardjian, E. ; Robin, S. ; Ruffieux, B. (2012). « L'hostilité aux OGM survit-elle à des produits attractifs ? » - Revue Française d''Economie , vol. 26, n° 3, pp. 121-150.
Garapin, A. ; Ruffieux, B. (2009). « Rapprocher l'"Homo Oeconomicus" de l'"Homo Sapiens" : vers une théorie des jeux réaliste et prédictive des comportements humains » - Revue d'Economie Politique , vol. 119, n° 1, pp. 1-40.
Robin, S.;Rozan, A.;Ruffieux, B. (2008). « Mesurer les préférences du consommateur pour orienter les décisions des pouvoirs publics : l'apport de la méthode expérimentale » - Economie et Prévision , n° 182, pp. 113-127.


   Working Papers
Muller, L.;Ruffieux, B.;Astruc, C.;Blumenthal, D. (2016) .- « Développement d'une expérimentation visant à révéler la valeur client de quelques innovations pour l'automobile » .- Université de Grenoble / INRA-GAEL, 28 p.






 
Publication Director: Stéphane Lemarié
Administration: Mariane Damois
Last update: November 2016
Disclaimer | Copyright © 2012 - INRA - All rights reserved